Vrijgemaakte postmarkt moet voor lagere prijzen zorgen

(tags: )

Het wordt tijd om de postmarkt echt te liberaliseren. Als er een einde komt aan het monopolie van bpost, wordt de markt competitiever, de dienstverlening vlotter en zakken de kosten voor de gebruiker en de belastingbetaler. Ik heb dan ook een resolutie klaar voor die liberalisering van de brievenmarkt.

Officieel werd de nationale postmarkt al in 2011 geliberaliseerd, maar het werd nieuwe spelers wel moeilijk gemaakt. Daardoor heeft bpost nog steeds een marktaandeel van meer dan 99 procent. Hoge prijzen zijn het gevolg. De tarieven van postzegels liggen bijvoorbeeld ver boven het gemiddelde van de buurlanden. Vroeger evolueerde de prijs van een postzegel gelijk met de inflatie, maar de laatste jaren liggen prijsstijgingen stelselmatig veel hoger.

Vlottere markttoegang

Daar willen we met N-VA definitief komaf mee maken. Om concurrentie naar onze postmarkt te lokken, willen we in de eerste plaats het te strenge Belgische vergunningenstelsel versoepelen. Het Belgische vergunningenstelsel is vandaag het strengste van de hele EU. Het heeft ons in 2014 een klacht opgeleverd van de Europese Commissie. Onder meer de wettelijke eisen over leveringsfrequenties, de tariefgelijkheid en de verplichting om een postkantoor in elke gemeente te hebben, gaan op de schop. Ook de universele dienstverlening - gefinancierd uit de staatskas - wordt het best ingeperkt. Die is vandaag de ruimste en duurste van heel Europa.

Ik ben van mening dat de consument zelf kan en mag bepalen welke dienstverlening hij verkiest aan welke prijs.

Wettelijke eenvoud

Met de resolutie mik ik ook op wettelijke eenvoud. Overdreven verplichtingen moeten verdwijnen, zoals het verplichte postkantoor per gemeente. Het is pure kafka dat een gemeente als Herstappe met 89 inwoners een eigen postkantoor moet hebben. Laat ons uitgaan van de behoeften van de consument in plaats van gemeentegrenzen als referentie te nemen. Vele mensen zijn veel beter geholpen in een postpunt met langere openingstijden dan in een postkantoor dat om 17u sluit.

Een codificatie van de talrijke postwetten en KB’s moet helderheid brengen en een logisch kader scheppen voor alle nieuwe marktspelers. Een hervormd wettelijk prijsplafond moet garanderen dat de prijsstijgingen in bedwang blijven.

Een écht vrije postmarkt met eerlijke concurrentie, daar gaat het om.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be