Stop het gezwartepiet en bouw de Handelsdokbrug!

(tags: )

Onderstaand persbericht van mijn hand werd zonet verstuurd naar de (lokale) redacties. N-VA Gent roept Karin Temmerman (SP.a) en het Gentse stadsbestuur op om te stoppen met zich te verstoppen achter het Vlaams Gewest of geschillen met NV Christeyns om de Handelsdokbrug te bouwen en de Dampoortstrop te ontwarren.

Recent verleende Vlaams minister Phillippe Muyters (N-VA) een bouwvergunning voor een nieuw Europees distributiecentrum van NV Christeyns, pal op de plaats waar de Stad Gent de Handelsdokbrug wou bouwen. "Gezien NV Christeyns het recht aan haar kant had en de terreinnen nog steeds in industriegebied liggen, was een andere beslissing niet te verantwoorden", aldus minister Muyters.

Dit houdt echter de bouw van de Handelsdokbrug niet tegen. Een alternatief plan met een beperkte S-bocht zou slechts voor een marginale meerkost zorgen en geen bijkomende vertraging betekenen: de eerste spadesteek voor de brug is volgens het Vlaams Gewest gepland voor 2012. In tussentijd steekt NV Christeyns de hand uit door de bouwwerken nog even op te schorten en met de stad te onderhandelen over een grondenruil die de bouw van haar nieuwe distributiecentrum mogelijk maakt samen met de Handelsdokbrug volgens het oorspronkelijke rechte tracé.

Minister Muyters onderstreept het belang van de Handelsdokbrug alsook de verdere ontwikkeling van de site en sloot hierover dan ook een protocol met NV Christeyns. In dit protocol engageert het bedrijf NV Christeyns zich om in het kader van de lange termijn strategie en dit in een tijdsperspectief van 10 tot 15 jaar een locatie te zoeken die past in het profiel van het bedrijf en die een duurzame groei op lange termijn van het bedrijf mogelijk maakt. "Het project Oude Dokken komt hierdoor niet in het gedrang. Daarnaast moet de stad ook in eigen boezem kijken: de stad kon de bewuste gronden reeds eerder verwerven via een openbare verkoop maar liet deze kans koudweg aan zich voorbijgaan", aldus Gents gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Helga Stevens.

N-VA Gent roept de bevoegde schepen dan ook op deze uitgestoken hand te aanvaarden en de belangen van de Gentse industrie op lange termijn niet te schaden. Met name NV Christeyns is, met haar spitstechnologie inzake chemicaliën en detergenten, een internationaal toonaangevend bedrijf van groot belang voor de Gentse en Vlaamse uitstraling en werkgelegenheid. Of moeten we ook deze parel aan onze kroon verliezen? Op middellange termijn zal dit bedrijf, dat door gewijzigde wetgeving een SEVESO-II bedrijf geworden is, toch uitwijken naar een locatie buiten de stadskern, zoals het zelf reeds aangaf.

Voor meer informatie:
Helga Stevens, gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid
Helga.Stevens@gent.be - GSM medewerker: 0486/31.81.01
Peter Dedecker, N-VA Gent
Peter.Dedecker@nvagent.be - GSM 0486/15.23.20

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be