Lage belastingen of voorspelbare belastingen? Een gewetensonderzoek

(tags: )

De paars-groene regering Verhofstadt riep destijds het systeem van de Info Caps en later de Excess Profit Rulings in het leven. Een belastingregime dat ervoor zorgt dat bedrijven uitsluitend belast worden op de meerwaarde die ze hier creëren, en niet op de baten uit het feit dat ze deel uitmaken van een internationale onderneming. Een algemene regel die uiteraard geëvalueerd moet worden, en desgevallend bijgestuurd om het evenwicht tussen grote ondernemingen en KMO's te verbeteren. Minister Van Overtveldt maakte reeds het verschil met het verleden door niet alleen medewerking te verlenen aan een onderzoek van de Europese Commissie naar dit systeem, maar ook door voorloper te zijn op vlak van het creëren van transparantie in het systeem en het automatisch uitwisselen van (alle) rulings met andere lidstaten.

De Europese Commissie stelt echter niet alleen het systeem op zich in vraag, ze wil ook retroactief de gemaakte afspraken opzeggen en 700 miljoen euro terugvorderen van de bedrijven die het systeem gebruikten zoals gepromoot door de toenmalige paarse en paars-groene regeringen. Dat is meer dan één brug te ver.

Voor ondernemingen is er immers één ding erger dan hoge belastingen: dat zijn onzekere belastingen. Nu een factuur gaan opleggen van 700 miljoen euro aan ondernemingen die net omwille van die regel en de paarse promotiecampagnes in ons land investeerden, jobs creëren en belastingen betalen, dat kan niet. Dat is je reinste waanzin. Dat is het afvoeren van onze rechtszekerheid en het ondergraven van het investeringsklimaat dat ons zo dierbaar is. Dat is pure jobvernietiging. Laat staan dat die bedrijven met de glimlach een extra factuur zouden betalen, zonder andere aftrekken te herbekijken, schadeclaims in te dienen, of gewoon te vertrekken en voor jobverlies te zorgen bij het eigen bedrijf en de vele KMO's die toeleverancier zijn. Dan zijn we als belastingbetaler veel slechter af.

Wat evenwel sterk opvalt, is het verschil tussen de agressiviteit die de Europese Commissie hanteert in de aanpak van het Belgische systeem, en de gelatenheid ten opzichte van de rulings in het Luxemburg van commissievoorzitter Juncker. Rulings waar dankzij LuxLeaks iedereen getuige was van het excessieve karakter ervan. Dit contrast is niet alleen nefast voor het investeringsklimaat in België, het is ook nefast voor het investeringsklimaat in heel Europa (want welk land is het volgende dat zo aangepakt wordt?) en voor de geloofwaardigheid van de Europese Commissie!

Deze onrechtvaardige en ondoordachte manier van werken hekelde ik donderdag in het parlement. Maar wat me het meest verbaasde, is de gebetenheid van SP.a en Groen om alsnog deze boete retroactief op te leggen en aan jobvernietiging te gaan doen. Partijen die eerst een maatregel invoeren, promoten, en later die regel niet alleen willen afschaffen maar ook nog eens elk bedrijf dat op een rechtmatige manier van die maatregel gebruik maakt met een boete willen opzadelen, mogen dringend een gewetensonderzoek doen. Waar zijn die mee bezig? Dat soort spelletjes en jobvernietiging mogen we nooit aanvaarden.

Herbekijk het debat in de Kamer via deze video of in Villa Politica.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be